Omgaan met concentratieproblemen bij kinderen, jongeren en volwassenen: herkenning, oorzaken en oplossingen!

Het is niet ongewoon dat kinderen en ook volwassenen af en toe moeite hebben zich te concentreren, vooral in een tijdperk vol afleiding. Met termen zoals ‘concentratieproblemen’, ‘concentratieboog’, en ‘korte spanningsboog’, is het duidelijk dat dit een veelvoorkomend probleem is. Een concentratieproblemen test of meerdere aandachts- en concentratietesten kunnen helpen vast te stellen of er onderliggende problemen zijn. Vaak wordt er gezegd: “Mijn kind kan niet stilzitten” of “Mijn kind is snel afgeleid” of “Ik kan me niet op mijn werk concentreren”. Dit is niet altijd een teken van een serieus probleem, maar het is belangrijk om alert te zijn op de mate waarin het gedrag voorkomt en steeds terugkomt. Ook kan er sprake zijn van problemen in de Executieve Functies, waardoor het moeilijk is om het eigen gedrag te sturen.

Cogmed bij Zelf-ver-standig
Cogmed Zelf-ver-standig
Bezig Met de Cogmed Training bij Zelf-ver-standig
Kind is bezig met de cogmed Training bij Zelf-ver-standig
Technieken en hulpmiddelen voor verbetering van concentratie

Er zijn tal van technieken en hulpmiddelen beschikbaar om kinderen en volwassenen te helpen hun concentratie te verbeteren. Het begint met bewustwording van de wijze waarop ons brein werkt en wat nodig is voor een goede concentratie. We kunnen via een screening neuropsychologisch onderzoek doen om een eerste beeld te krijgen van onderliggende oorzaken voor de concentratieproblemen. Ook zetten we vragenlijsten in om een goed beeld te krijgen of concentratie op meerdere gebieden een probleem is. Er komt dan een advies over wat te doen. 
 
Zo kunnen we ondersteunen door adviezen op maat te geven. We kunnen dan denken aan psycho-educatie over het gebruik van schermen/social media. Tevens weten we dat ‘mindfulness’ helpt om concentratie te verbeteren en meer in het hier en nu te blijven. Daarnaast is de intensieve een Cogmed Werkgeheugentraining ook een methode om de concentratie en werkgeheugen  te verbeteren. Wil je het uitproberen? Klik hier. Maar ook intensieve training van de concentratie is mogelijk door het programma ‘Beter bij de Les’ op school aan te bieden aan een individuele leerling. Altijd in overleg met school en ouders. Inmiddels weten we immers dat ons brein plastisch is en dat op elke leeftijd het brein getraind kan worden om ergens beter in te worden. “Concentreren kun je leren”. 

Executieve Functies

Het begrip Executieve Functies wordt steeds bekender. Executieve functies ontwikkelen zich in het brein en helpen om jezelf aan te sturen: informatie te verwerken, met anderen om te gaan en jezelf te verbeteren. Dit ontwikkelt zich al in de eerste levensjaren tot ongeveer ons 25e levensjaar. Bijvoorbeeld het starten met een taak, de aandacht richten en deze vasthouden, worden geregeld door executieve functies. Als dit minder goed ontwikkeld is, dan is goed georganiseerd gedrag niet mogelijk. Executieve functies maken het ook mogelijk om nieuwe, onverwachte uitdagingen aan te gaan; de tijd te nemen om na te denken alvorens te handelen; gefocust te blijven en weerstand te bieden aan verleidingen. 
 
We hebben veel expertise in huis om in beeld te krijgen welke Executieve Functies aandacht nodig hebben en hoe dit ontwikkeld kan worden. 
Door o.a. het inzetten van een zeer ervaren coach, Natasja Luiten, die helpt met plannen en prioriteiten stellen, zodat een jongere weer zelf regie kan namen over zijn/haar (schoolse) leven.  

Ontdek de kracht van Zelf-ver-standig

Laat ons je begeleiden in jouw groeiproces met deskundige orthopedagogiek en psychosociale ondersteuning.

Scroll naar boven