Mentale gezondheid en welzijn van kinderen, jongeren en (jong)volwassenen.

Angst is een normale, zelfs essentiële emotie, maar soms kan het niveau van angst wel zorgwekkend worden, vooral als angst of dwang het dagelijks leven gaat beïnvloeden. Het is van belang om de symptomen van angst bij jezelf of bij je kind tijdig te herkennen. We zien angst namelijk als een belangrijk onderdeel van ons leven. Het helpt ons om te overleven, alleen soms wordt de angst te groot, waardoor je kind de wereld niet meer durft te ontdekken en de ontwikkeling stagneert. Maar ook als (jong)volwassene is de wereld om je heen soms heel bedreigend en vermijd je dat wat je eigenlijk wel heel graag zou willen doen. Met behulp van technieken uit Acceptatie en Commitment Therapie leer jij of je kind om de angsten te omarmen én tegelijkertijd stappen te zetten in de richting van het leven dat je graag wilt leven en bewust te leven in het hier en nu.  

Ter ondersteuning wordt soms eerst Mind Eye Power ingezet als er sprake is van vastzittende overtuigingen of angsten die al langdurig aanwezig zijn.  

Emotionele Hulp bij kinderen
Hulp bij Emotionele uitdagingen
Slaapuitdagingen bij kinderen

Slaap is essentieel voor de groei en ontwikkeling van een kind. Echter, er zijn momenten waarop een kind niet wil of kan slapen, wat zorgwekkend kan zijn voor ouders en verzorgers. We gaan dan in beeld brengen hoe het avondritueel is en wat er gebeurt als het kind in bed ligt? Ligt hij of zij veel te piekeren (komt veel voor bij hoogbegaafdheid) of is er sprake van nachtangst? We gaan kijken of er door, soms kleine aanpassingen, al verandering te merken is. Denk aan aanpassing van schermgebruik, mindfulnessoefeningen of verandering in ritme/bedrituelen. Soms kan er een gezinscoach thuis mee komen kijken om dan gerichte adviezen te kunnen geven waardoor er verbetering van het tijdig (in)slapen plaatsvindt. En dat is prettig voor het hele gezin!   

Depressieve gevoelens bij kinderen, jongeren en (jong)volwassenen.  

Depressieve gevoelens komen in alle leeftijdscategorieën voor. Een dag of enkele dagen niet lekker in je vel zitten herkent iedereen wel van zichzelf. Als er echter steeds meer dagen zijn dat jij of je kind piekert en somber is, dan kan er sprake zijn van een depressie. Het is belangrijk om dan tijdig aan de bel te trekken. Het herkennen van de symptomen van depressieve gevoelens is van groot belang. 
 
Het leven is nu eenmaal niet 24/7 leuk, maar het is wel belangrijk dat er voldoende veerkracht is om met hobbels in het leven om te gaan.  
 
Psycho-educatie over depressie kan een waardevol instrument zijn voor zowel ouders als jongeren. Zelf-ver-standig maakt veelal gebruik van de ACT (Acceptatie Commitment Therapie) Therapie, die effectief zijn gebleken bij het bevorderen van het psychisch welbevinden van kinderen, jongeren en jongvolwassenen 

Volwassenen met depressieve gevoelens. 

Je ‘bent’ niet depressief, maar je hebt depressieve gevoelens en gedachten. Verandering van perspectief kan soms al helpen om wat meer met een afstand naar je eigen gedachten en gevoelens te kijken. Zo kan mindfulness helpen om hier nog meer bewuster van te zijn. Dit is één van de technieken die ingezet wordt bij Acceptance & Commitment Therapie, naast het vinden van je waarden en daarnaar handelen mét alle negatieve gevoelens die er op dat moment zijn. Gevoelens mogen er zijn, ze zeggen iets over wat belangrijk voor je is, je waarden. Tevens gaan we aan de slag met ons denken, want, binnen de ACT-therapie ontdekken we:  ‘wat je denkt is niet altijd waar’.  

Ontdek de kracht van Zelf-ver-standig

Laat ons je begeleiden in jouw groeiproces met deskundige orthopedagogiek en psychosociale ondersteuning.

Scroll naar boven