"Mijn zoon of dochter is heel verlegen en durft niet bij andere kinderen te spelen. Ik ben zo bezorgd om hem en laat hem dan maar thuis spelen. Hoe kom ik over mijn eigen angst heen?"
"Mijn dochter wordt snel boos. Ik word er zo moe van en ga de strijd niet eens meer aan. Hoe krijg ik de touwtjes weer in handen?""
"ik twijfel vaak of ik het wel goed doe. Als ik twijfel, hoe kan ik dan mijn onzekere zoon helpen meer zelfvertrouwen te krijgen? "
Heb je ook vaak last van deze gedachten? Je kunt er wat aan doen!
Leer effectief omgaan met je vervelende gedachtes en word de ouder die je wilt zijn! ACTIef opvoeden leert je als ouder om met onvermijdelijke lastige gedachten en emoties om te gaan. Door de begeleiding met ACTief opvoeden verdwijnt het niet. Je leert te kiezen voor wat jij belangrijk vindt in de opvoeding! De methode die ik gebruik bij ACTief Opvoeden heet ACT. ACT staat voor Acceptatie en Commitment Therapie.
Wat is Acceptatie en Commitment Therapie?
"ACT leert je om een zachtaardige houding aan te nemen ten opzichte van alles denkt, voelt en ervaart, terwijl je op weg bent je doelen en dromen te verwezelijken." Gijs Jansen.
Bij ACT leer je op een andere manier met vervelende gedachten, gevoelens, en sensaties om te gaan dan je eerste automatische reactie je ingeeft: oplossen! Het blijkt namelijk dat het gevecht aangaan met gedachten en/of gevoelens (en ze dus proberen te vermijden) er juist vaak voor zorgt dat deze een grotere invloed krijgen op iemands leven. Het alternatief is acceptatie van deze vervelende ervaringen. Niet omdat deze zo leuk zijn, maar omdat je niet wilt dat ze nog meer ruimte innemen in je leven. Met de energie die je overhebt, kun je je vervolgens richten op de dingen die er wel echt toe doen! De kern van ACT is de filosofie dat het vechten tegen onvermijdelijke ervaringen/problemen uiteindelijk ten koste gaat van een waardevol, vitaal leven.
ACT Therapie
Zelf-ver-standig maakt veelvuldig gebruik van de ACT Therapie en de ondersteuning via de ACT Guide app. Je krijgt dan oefeningen voor jezelf en/of je kind op je mobiel/tablet, waar je thuis ook mee aan de slag kunt. Dit is gebaseerd op de onderstaande bronnen: